10 Mayıs 2012 Perşembe

Yat Yapımında Kullanılan Malzemeler



Yat yapımında kullanılan birçok malzeme ve kullanılan malzemeye göre değişen  yapım metotları vardır. Yat yapımında kullanılan malzemeler şunlardır: Ahşap, Kompozit, Çelik, Aluminyum. 

Kompozit Malzemeler: GRP (Glass Reinforced Plastic; Cam Elyaf Takviyeli Plastik) kompozit malzemeler arasında en çok kullanılan malzemelerdendir. Bu malzeme cam, karbon ve aramid gibi yüksek performanslı fiberlerin  polyester, vinilester ya da epoksi gibi bir polimer matrisinin içine yerleştirilmesiyle oluşur. Fiberler ya da reçineler kendi başlarına denizde karşılaşılan gerilmelere ve zorlanmalara dayanamadıkları için birleştirilip kompozit materyal haline getirilirler. GRP yat yapımında en çok kullanılan malzeme olmasına rağmen tam olarak ve her noktada homojen olmadıkları için gövde üzerinde bazı noktalarda zayıflıklar oluşabilir.

Çelik: Çelik küçük yatlar için yüksek özgül ağırlığı dolayısıyla iyi bir seçim olmasa da, daha büyük yatlar için çokça kullanılan bir malzemedir. Özellikle deplasman tipi gövdeler neredeyse tamamen çelikten üretilmektedir. Çelik, büyük tekneler için çok uygun ve güçlü bir malzemedir ve bilimsel çalışmalar sayesinde alaşımlar yapılarak devamlı güçlendirilmektedir. Çok sağlam ve darbeye dayanıklı olmasıyla beraber, üretimde de kolaylıklar sağlamakta ve malzeme fiyatı olarak oldukça ucuza mal olmaktadır. Ayrıca, diğer malzemelere göre yangına daha dayanıklıdır. 

Aluminyum: Aluminyum çelikten daha hafif ve üzerinde şekillendirme yapılması daha kolay olan bir malzemedir. Dolayısıyla, orta boyda veyüksek performans gerektiren gövde yapılarında kullanılmaktadır. Ayrıca gövde dışındaki bölümlerin yapımında da kullanılmaktadır. Örneğin, çelik gövde üzerine alüminyum üstyapı koyulması oldukça sık rastlanan bir yapım tekniğidir. Gövde yapımında çeliğe göre üç kat daha hızlı işlem görür, dolayısıyla yapım süresini kısaltır. Fakat, bir takım büyük dezavantajlara da sahiptir. Öncelikle çeliğe göre çok pahalıdır ve temin etmesi daha zordur. Ayrıca, olası bir problemde tamiri de daha zor olmaktadır. En önemli problemi de kaynağının çeliğe göre daha zor olmasıdır.

AhşapAhşap geleneksel tekne yapımında kullanılan en temel malzemedir. Ayrıca her türlü teknenin iç mekânnda iskelet ve kaplama olarak kullanılmaktadır. Standart ahşap yapım teknikleri küçük boyda tekneler için uygun olsa da, daha büyük boya sahip yatlarda problem çıkarmaktadır. Bu tip teknelerde ahşap/epoksi ve kompozit malzemeler ve farklı üretim teknikleri uygulanmakta ve 30 metreye kadar ahşap tekneler üretilebilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder